Antonsen og Golden lager radio for døve på P4
aktuelt

Antonsen og Golden lager radio for døve på P4

P4s Atle Antonsen og Johan Golden lager det som trolig er verdens første radiosending for døve. Det populære radioprogrammet "Misjonen" skal nå tegnspråktolkes for døve og hørselshemmede.

11.11.2014

– Det er gøy å tenke på at vi helt sikker er de aller første i hele verden som tilrettelegger et radioprogram for døve på denne måten, sier Johan Golden. – Ja, om ikke annet så er vi alle fall helt sikkert de første i verden som heter Atle og Johan som gjør det, legger Atle Antonsen til. – Den verdensrekorden kan ingen ta fra oss!

Se radiosendingen på nett

Første «Misjonen» for døve- og hørselshemmede vil bli publisert på P4.no tirsdag 29. april kl. 09.00. Programmet som sendes på radio hver fredag formiddag vil bli bearbeidet til tegnspråk og lagt ut på P4 og på Norges Døveforbund sine nettsider tirsdag morgen, i første omgang fram til juni. Nå gleder begge programlederne seg til å se resultatet. – Ofte er det jo mer gøy å se på tegnspråktolkene enn det er å høre på dem som snakker, sier Golden.

Vil ikke gjøre det enkelt for tegnspråktolkene

Verken Antonsen eller Golden kan tegnspråk selv, og det er tolker fra Norges Døveforbund som skal oversette sendingene. – Det eneste ordet jeg kan på tegnspråk er «gris», innrømmer Antonsen. – Men det er jo faktisk mer enn hva jeg kan på fransk! Nå gleder de seg begge seg til å se resultatet. – Og vi kommer ikke til å prøve å gjøre det enkelt for tolkene, legger han til. Tvert imot! Han viser til at han og Golden er kjente for å bruke ulike toneleier, høye stemmer og spesielle ord for å få fram poengene sine, og de lover at de på ingen måte skal kutte ut noe av dette selv om programmet nå skal tolkes for døve. – Nei, tvert imot, vi kommer til å prøve å gjøre det enda vanskeligere for tegnspråktolkene, lover Johan Golden.

Se pilot på sendingen her.

Må bruke hele kroppen for å tolke «Misjonen»

Nestleder i Norges Døveforbund, Finn Arild Thordarson, gleder seg til endelig å kunne få med seg innholdet i et radioprogram. – Radio er noe vi døve har sluttet å tenke på. Det er jo en lukket verden for oss, sier han. Så da P4 ringte og sa at de planla «Misjonen» for døve- og hørselshemmede ble han svært glad. – Men dette er sannelig ikke det letteste programmet å begynne med, legger han til. – Tolkene som skal jobbe med «Misjonen» kommer til å måtte bruke mye mimikk, kroppsspråk og skuespill, tror han.Norges Døveforbund har bistått P4 med tegnspråktolker og teknisk tilrettelegging.

Trodde ikke det han hørte

– Jeg må innrømme at jeg trodde det var en spøk da Atle Antonsen ringe meg første gang og fortalte at han ville tolke radioprogrammet «Misjonen» for døve, sier programredaktør i P4 Per Henrik Stenstrøm. I dag kan han stolt vise fram det som trolig er verdens første radioprogram for hørselshemmede, – Radio er ikke lenger noe du bare kan lytte til, men også noe du kan se på, sier programredaktøren stolt.